promotionsÉvek óta foglalkozunk többek között azzal, hogy SZABÁLYOS keretek között fussanak a FB-on játékok, de úgy látszik, nem elégszer, és nem elég érthetően írtunk erről eddig.

Most találtuk az alábbi bejegyzést:
„… Kiderült, hogy a Facebook minden olyan alkalmazást ellehetetlenít, amivel a LIKE-olok adatát le lehetne szedni egy Excel táblázatba.
Emberek, nem tudom még a nevet sem lementeni, hogy megnézzem ki, hányadik volt!”

Ennek előzménye, amikor meghirdették a nyereményjátékot:
„Kedvelj minket, és ha elértük az 500 rajongót, random módon sorsolunk 5 nyertest…”

Mi ezzel a probléma?

– Mielőtt ezt az oldalt és a problémáját megtaláltuk kétségbe esetten felhívott minket telefonon egy ügyfelünk (már 3 hónapja kapcsolatban vagyunk) azzal, hogy egy oldalán problémája van a játék sorsolással. Szóról-szóra a fenti esetet mesélte el. Érdekes egybeesés. –

Ez MIND szabálytalan!

(… ráadásul reklamációkra, gyanúsítgatásokra adhat okot (kamu volt a sorsolás, házon belül nyert valaki, stb.) lássuk be teljesen jogosan.)

Amikor üzleti oldalt regisztráltál a FB-on, ELFOGADTAD a szabályokat! A te vállalkozásodban, üzletedben, webáruházadban is vannak szabályok, amiket mindenkinek be kell tartani.

Értsd meg, nem tudod visszanézni az összes lájkolódat!

Amennyit vissza tudsz nézni, azokat meg NEM TUDOD lementeni semmilyen formában (kijegyzetelheted őket)!

Ezekre való tekintettel, NEM TUDSZ korrekten sorsolni!

Ahhoz, hogy korrekt, szabályos játékot futtathass a facebook üzleti oldaladon az alábbi, legfontosabb dolgokat kell betartanod!

Csak külső alkalmazásban futtathatsz játékot!

Bármilyen promóciót (nyereményjátékot, versenyt, szavazást) csak külső alkalmazás segítségével szabad lefolytatni.
Nézz meg néhányat itt: Partnereink promóciói, játékai, akciói! Az összes alább felsorolt szabályra találhatsz példát ebben a gyűjteményben.

Like gyűjtés nem elég!

Nem elég belépési, vagy regisztrációs feltétel a Like gomb megnyomása. Vagyis az a játék, amelyik úgy kezdődik, hogy “csak annyit kell tenned, hogy lájkolod az oldalunkat”, az már rossz.

Kell egy külön megoldás arra (a külső alkalmazásban például), ahol a résztvevők regisztrálhatják magukat, ahol megadhatják az adataikat.

Szavazásra sem használható a like funkció!

A Facebook funkciók nem használhatók szavazásra, tehát “az a kép nyer, ami a legtöbb like-ot kapja” típusú játékok sem jók. A szavazás funkciónak is benne kell lennie az alkalmazásban, vagyis ha egy fotóverseny van, akkor külön szavazási megoldás kell.

A Facebook funkciók tabuk!

A játékban való részvétel feltétele nem lehet semmilyen Facebook funkció használata. Például nem lehet feltétel a fotó feltöltés az üzenőfalra, a hozzászólás egy fotóhoz, stb.

Nyertesek értesítés csak Facebookon kívül!

Nem értesítheted a nyertest vagy a győztest Facebook üzenőfali bejegyzésben, Facebook üzenetben, chat-en keresztül. Éppen ezért kell egy külön regisztrációs megoldás, amit a promóció alkalmazáson belül kell megoldani.

Facebook szabályokA Facebook mossa a kezeit!

A promóciós szabályzatodnak, amit készítesz, kell tartalmaznia mindenképpen egy olyan részt, ami kiírja, hogy ez a promóció független a Facebooktól, a Facebook nem támogatja, nem vesz részt benne, stb. (erre megvan a standard szöveg, amit angolul, és magyarul is meg kell jeleníteni). Az eredeti szabályozást itt tudod elolvasni az “E” pontban!

Partnereink promóciói, játékai, akciói között található játékoknál megnézheted, és akár mintának is használhatod az egy-egy játékban megtalálható szabályokat.

A törvényekről se feledkezzünk meg! (pl.: adatvédelmi törvény, szja törvény, adott esetben nyereményjáték törvény, stb.)

Először 2011. májusában írtunk a változó Facebook játékszabályokról részletesen, azóta számtalan eset kapcsán kellett újra foglalkozni a témával.

Nagyon egyszerűen kérdezzük: mit nem értesz?

Ha további kérdéseid lennének tedd fel hozzászólásban, hívj fel minket a 061-290-4712-es telefonszámon, írj e-mail, olvasd el a linkelt, részletesebb cikkeinket, stb.

Keresd meg a Lailanma Marketing munkatársait, hisz a konzultáció ingyenes, és biztos lehetsz benne, hasznos információkkal leszel gazdagabb! Ha nem tudsz szabályos alkalmazásokat készíteni Facebook promócióidhoz kérj ajánlatot tőlünk, biztosan találunk kedvező megoldást számodra.

Hasznosak voltak az információk? … ha igen, akkor kérjük oszd meg ismerőseiddel, ők se kövessenek el hasonló hibákat.

Pin It on Pinterest