copy text image - laptop_custom_screen_12814-300Ha képeken lévő szöveggel találkozunk, OCR (szövegfelismerő) szoftver nélkül nem sok minden tehetünk, nem lehet a szöveget kimásolni, pláne lefordítani. A Project Naptha segítségével mindez lehetővé válik.

Nem egyszerű boldogulni a képbe ágyazott szövegekkel, hiszen azok a képfájl szerves részei, azonban a Project Naphta nevű böngésző-kiegészítő ezzel a feladattal is megbirkózik, és nem is akárhogyan. Jelenleg csak Chrome-hoz érhető el, azonban a fejlesztők ígérik, hamarosan megjelenik a többi nagy böngészőhöz is (e-mailen értesítés küldenek).

copy text image - laptop_custom_screen_12814-300-2A Project Naptha algoritmasa képes automatikusan elemezni böngészés közben a képeket. Az eredmény egy zökkenőmentes és intuitív élmény, amiben a képeken lévő szövegeket kijelölheti, másolhatja és beillesztheti szövegszerkesztőjébe, vagy lefordíthatja. Ezek a szövegek korábban a képek börtönébe voltak zárva.

 

Az interneten két formában találkozhatunk szöveggel:

Az egyik forma, ahol a szövegek a cikkek, blogok, chat ablakok, e-mailekben megjelenő szöveges tartalmak; a másik pedig amikor valamilyen képben jelennek meg, mint például grafikonok adatai, képregény feliratok, plakátok, táblázatok, screenshotok, mémek, stb. A második formánál a szöveg mindig csak másodosztályú élményt ad, de összhangban van a képi tartalommal. Eddig a képekről a szöveget csakúgy, mint a régi szerzetesek, kézi másolással írhattuk be valamilyen szerkesztő, fordító felületbe.

Ez az egész weboldal egy élő demo.

Miután feltelepült a Chrome böngészőjébe a Project Naphta nevű bővítmény vigye bármelyik képen lévő szöveg fölé az egér kurzort. Látni fogja, hogy az nyílról átvált szöveg kijelölőre. A bal egérgomb nyomvatartása mellett a kurzort húzza át a szövegen, ekkor látni fogja, hogy egy világoskék, átlátszó kijelölésben van a szöveg. A kijelölt szöveget egyszerűen Ctrl+C billentyűkombinációval másolja a memóriába, majd illessze be szövegszerkesztőbe, vagy fordító programba. A kijelöl szöveg kék felületén jobb egérkattintásra megjelenő menüt is használhatja a szöveg kezelésére.

bradbury-paste fast-translate super-serenity

A Project Naptha használata nagyon egyszerű, ha csak a három animált képet megnézni teljesen érthető lesz a használata, a szövegeket akár el sem kell olvasni.  😆 

Pin It on Pinterest