holding_big_smart_phone_icons_clrEgy friss felmérés szerint a magyar okostelefon tulajdonosok majdnem fele még soha nem töltött le alkalmazást a telefonjára, egytizedük pedig eddig legfeljebb egyszer tette. Ez azért is gond, mert a mobilszoftverek roppant gyorsan fejlődő világában a magyar programozóknak van keresnivalójuk, de ha itthon nem tudnak sikert elérni a nemzetközi piacon esetleg már nem is próbálkoznak.

A Mediameter kutatócég kétezer felnőttet kérdezett meg személyesen egy reprezentatív minta alapján az okostelefonnal kapcsolatos szokásairól. Ezek szerint az ilyet használók 47 százaléka még soha nem töltött le applikációkat a készülékére, további 10 százalékával is csak egy alkalommal fordult eddig elő. Mindössze a felnőttek 7 százalékáról mondható el, hogy rendszeresen szokott programokat letölteni; ez kevesebb mint 200 ezer főt jelent. Az applikációkat soha le nem töltő okostelefonosok 44 százaléka teljesen feleslegesnek tartja ezeket, egyáltalán nem érdeklődik azok iránt, 25 százaléka pedig azzal indokolta elzárkózását, hogy nem tudja pontosan, hogyan kellene letölteni.

Az okostelefonos alkalmazások elterjedtsége tehát nem tekinthető túlzottan magasnak, a legnépszerűbb applikáció típusokat legalább egyszer, az okostelefon használók csak szűk negyede, ötöde próbálta már ki. A felmérés szerint a közösségi média vezet (23%), ezt követik a játékok (21%), a térképek, navigációs programok (20%), az időjárás-jelentések (19%) és az internetböngészők (18%). A legnépszerűbbek természetesen az ingyenes dolgok, mindössze 12 százalék fizetett már letöltésért. Az eredmények azt mutatják, hogy nagyjából 300 ezer felnőtt töltött már le okostelefonjára fizetős programot, és ezen alkalmakkor átlagosan 1000 forint körüli összeget fizetett ki ezekért. Ez az átlagos költség részben magyarázza a fizetős appok alacsony elterjedtségét is, hiszen a vizsgálat során az is kiderült, hogy legfeljebb 325 Ft és 570 Ft között határozható meg az ár: e szint alatt a letöltési kedvet a rossz minőséggel kapcsolatos félelmek csökkentik, e szint fölött viszont – a válaszadók szerint – az alkalmazások már túl drágák, egészen biztosan nem éri meg az árukat.

0926app1

Az SG.HU cikkéből az is kiderül, hogy egy összefogás, miként próbál javítani ezen a helyzeten.  😆

Úgy gondoljuk, hogy az alkalmazások fejlesztése mellett szintén problémás hazánkban a különböző webes tartalmak megjelenítése mobil eszközökön.
Ezekről a témakörökről mi is többször írtunk, adtunk tippeket, javaslatokat pl:

Kérdése, véleménye van, írja meg hozzászólásban itt, vagy közösségi oldalainkon, ha pedig értesülni szeretne hasonló cikkeinkről iratkozzon fel hírlevelünkre.

Pin It on Pinterest