A Google központi blogján jelentette be, hogy 2015. április 21-től a mobil barát weboldalak előnyben lesznek a keresőjük és más Google alkalmazások találati listáján.

Mobil barát weboldalak előnyben a Googlenél

A különböző felmérések, statisztikák azt mutatják, hogy a weboldalakat, webshopokat egyre többen böngészik mobil eszközeiken (okostelefonokon, tableteken) – ezzel gondolom mindenki egyetért. Ez a megállapítás igaz a legnagyobb közösségi oldalakra is (Facebook, Google+, Twitter, YouTube, stb).

A Google rendszereinek fejlesztése során a keresőjük algoritmusába is beépítette, hogy a mobil eszközökön történő keresés során, a találati listába történő besoroláskor vizsgálják a weboldalakat, hogy mennyire mobil barát, s ezeket fogják megjeleníteni a felhasználóknak.

Amelyik weboldal nem mobil barát, azt a kereső találati listájában hátrább fogják sorolni 2015. április 21-től kezdődően, mert nem adnak megfelelő felhasználói élményt. Ez a változás világszerte, minden nyelven életbe fog lépni, annak érdekében, hogy a megváltozott böngészési és keresési szokások (mobil eszközök használatának előnyben részesítése) magasabb optimalizáltsági fokkal rendelkező keresési eredményeket adjanak.

Ha Ön webmester, akkor készüljön fel ezekre a változásokra! Ha Ön weboldal tulajdonos, de nincs webmestere, akkor is ellenőrizze le, weboldala megfelel-e a “Mobil barát” követelményeknek!

Segítséget ad a Google a webmesterek felkészüléséhez útmutatók, dokumentumok formájában, amelyekből megtudhatjuk, hogy milyen kritériumai vannak egy mobil barát weboldalnak (pl. nem alkalmaz Flasht, képernyő mérethez igazított tartalom, nagyobb és olvashatóbb betűméret, a képernyő mozgatása nélkül megjelenő képek és tartalmi elemek, stb). Ezen az oldalon egy tesztelő eszközt is találunk, amelyben meg kell adni a vizsgálandó weboldal URL-jét, majd néhány másodperc múlva megtudjuk mobil barát-e a weboldal, s ha nem milyen problémákat talált.

Ha a weboldala a Google Webmestereszközök oldalán be van állítva, ott is megtalálhatja a mobil használhatósági jelentést (ezen a linken, ha több oldala is be van állítva, kiválaszthatja melyik jelentését nézi meg). A Google Webmestereszközök oldalon a weboldal kiválasztása után, a Keresési forgalom -> Mobil használhatóság menüben is láthatja az eredményt.

Mobil weboldal előnyben a Googlenél - webmestereszközök

Hasonló lesz a helyzet a mobilos alkalmazásoknál is, ahol szintén meg kell felelni adott feltételeknek (például a „deep linkek” használata), hogy a kereső előre sorolja az alkalmazást. A Google e területen is ad segítséget a fejlesztőknek.

Az Ön weboldala MOBIL BARÁT? Ha nem, keressen meg minket, segítünk!

Nézze meg referenciáinkat itt

Pin It on Pinterest