helyelozmenyek0Mindenki számára közismert, hogy a Google és persze más kereső szolgáltatók, közösségi hálózatok, mint pl. a Facebook – szinte mindent tudnak rólunk, ha van egy Gmail fiókunk, használunk néhány Google alkalmazást, közösségi hálózatot. Tudják mit keresünk, merre járunk, milyen filmet nézünk meg, stb. Minden lépésemről tud a Google, de hogyan tudom megnézni, mi az amit rólam tárol?

A Bussines Insider mutatta meg azt a Google által nem túlzottan propagált lehetőséget, amivel nem csak megnézni tudom, hogy a Google milyen módon követi minden lépésem, hanem törölni is tudom ezeket a helyelőzményeket is rendszerből (legalábbis a törlés után már nem látható).

A helyelőzmények megtekintéséhez előbb be kell jelentkezni a Google fiókunkba azzal az accounttal, amit a leggyakrabban (a hordozható eszközeinken is) használunk. Bejelentkezés után leggyorsabban a következő linkre kattintva juthatunk el a helyelőzményeinkhez – https://maps.google.hu/locationhistory/b/0/ – ahol az alábbi képen láthatóhoz hasonló felület fogad bennünket.

helyelozmenyek1

A bal oldali naptár napjaira kattintva, illetve az alatta lévő megjelenítési időszakot kiválasztva a térképen láthatóvá válik, hogy a Google mit tud arról, hogy merre jártunk.

helyelozmenyek2

Az adatokat exportálhatjuk KML formátumú térképbe, amit a saját gépünkön tárolhatunk, vagy törölhetjük a kijelölt időszak, illetve a teljes előzményi adatállományt.

Most már kíváncsiak lettünk milyen egyéb előzményt tárol rólunk a Google.

Kattintsunk jobb felső sarokban lévő fiókunkat jelképező kerek alakú képünkre, majd a lenyíló menüben a Fiók feliratra. A Google fiókunk adminisztrációs felületén a Fiókelőzmények menüpontban tekinthetjük meg a hely, tartalom keresési, Youtube keresési, és Youtube tartalom megtekintési előzményeinket, amelyeket törölni is tudunk.

fiokelozmenyek

A Fiókelőzmények lap alján a kapcsolódó beállítások elvégzéséhez kapunk segítséget, érdemes átnézni ezeket a beállításainkat.

Ha hasznosnak találta cikkünket, kérjük ossza meg ismerőseivel!

Pin It on Pinterest