graph-searchLassan egy éve fejleszti a Facebook az új közösségi keresőjét, a Graph Search-t, ami segít a hasonló érdeklődési körű emberek megkeresésében, új zenék, éttermek, képek, stb. felfedezésében. Mint minden FB fejlesztést, ezt is először az angol nyelvi beállítást  használók próbálhatták ki, de közeleg az idő, hogy magyar felhasználóknál is megjelenjen. Időközben persze megjelentek buta Hoax-ok, amelyek a Graph Search-re hivatkozva értelmetlen dolgokra kérte a figyelmetlen ismerősöket.

Hol tartunk most?

A napokban (talán a további hoax-ok megjelenését is meg akarják előzni) a felhasználók hírfolyamának tetején az alábbi információs doboz  látható.

graph search info

A “Bővebb információ” gombra biztosan sokan nem kattintanak rá, pedig sok kérdést tisztábban látnának a felhasználók, s talán kevesebben dőlnének be a hoax-oknak is.

Megszüntetünk egy régi Facebook-beállítást, amelynek neve: „Ki keresheti meg az idővonalad a neved alapján?” Szeretnénk további tájékoztatást adni erről a változásról.
A változások:  Megszüntetünk egy régi Facebook-beállítást, amelynek neve: „Ki keresheti meg az idővonalad a neved alapján?” Ez nem változtat azonban azon, hogy ki láthatja, amit a Facebookon megosztottál.
Mire volt használható ez a beállítás?
A „Ki keresheti meg az idővonalad a neved alapján?” beállítás szabályozta, hogy ki találhatja meg az idővonaladat, ha beírja a nevedet a keresőbe.
Mi történik akkor, amikor ez a beállítás megszűnik?
Bárki meg fogja tudni találni az idővonaladat a nevedre rákeresve, de ha megnyitja az idővonaladat, csak azt fogja látni, amihez már amúgy is van engedélye. A beállítás megszűnése nem változtat azon, hogy ki láthatja a fényképeidet, állapotfrissítéseidet vagy egyéb megosztott dolgaidat.
Miért szünteti meg a Facebook ezt a beállítást?
Amikor ezt a beállítást létrehoztuk, a Facebookon csak úgy lehetett megtalálni téged, ha valaki konkrétan a nevedre keresett rá. Az emberek most már például úgy is rátalálhatnak az idővonaladra, ha egy ismerősöd megjelöl egy fényképen, a megjelölés pedig hivatkozik az idővonaladra, vagy például a Közösségi kereső használatával olyan kifejezésekre is rá lehet keresni, mint például: „Emberek, akik szeretik a Beatles-t” vagy „Emberek, akik Seattle-ben laknak”.
Most már a legjobban az adatvédelmi hivatkozások használatával tudod kezelni, hogy ki láthatja a dolgaidat (egyszerűen csak kattints rá a Facebook minden oldalának tetején megtalálható lakat ikon-ra), illetve kiválasztani, hogy az új fényképek és frissítések közzétételekor azokat kivel osztod meg.
Mi a következő lépés?
Íme néhány lehetőség, amelynek használatával ellenőrizheted az adatvédelmi beállításaidat:
  • Ha szeretnéd gyorsan korlátozni a korábbiakban az Ismerősök számára megosztottak láthatóságát, nyisd meg az adatvédelmi beállításokat.
  • Amikor fényképet, hivatkozást vagy állapotfrissítést teszel közzé, mindig be tudod állítani az adott bejegyzés láthatóságát.
  • Nézd meg, hogy korábban mit osztottál meg, és hogy azt kik láthatják – ehhez nyisd meg a tevékenységnaplódat. A tevékenységnapló eléréséhez a bármelyik lap tetején található lakat ikon-ra kattintva nyisd meg az adatvédelmi hivatkozásokat.
Ha nem szeretnél további emlékeztetőket kapni, és készen állsz arra, hogy a Facebook most megszüntesse a beállítást, kattints a „Rendben, megértettem” hivatkozásra, és többször nem jelenítjük meg ezt a tájékoztatást.
Köszönjük, hogy időt szántál ennek az üzenetnek az elolvasására, és hogy a Facebook része vagy.

Ez a beállítás fog megszűnni – Ki keresheti meg az idővonalad a neved alapján?

grap search adatvédelmi beallitás

A változás lényege, hogy bárki megtalálhat az új közösségi kereső segítségével, de hogy mit lát rólam, megosztásaimról, tevékenységemről, azt továbbra is ÉN TUDOM SZABÁLYOZNI.

Nem mástól kell kérnem, hogy csináljon meg valamit, ha látni akarja dolgaimat – mint a hoax-okban olvasható!

HASZNÁLJA AZ ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOKAT és a TEVÉKENYSÉGI NAPLÓT!

Ossza meg a cikket ismerőseivel, legyenek ők is tisztában a változásokkal, s ha kérdése van tegye fel hozzászólásban itt, vagy a Facebook oldalunkon.

Pin It on Pinterest