googlereSok millió felhasználó kapott a szívéhez, amikor a Google bejelentette: július 1-jén vége a Readernek. A legnépszerűbb RSS-olvasó bezárásának hírére rámozdultak a cégek, egyre több érdekes alternatívát találni a piacon. Íme, a legfontosabbak.

 

A Google Reader leállításának bejelentése után írtunk már néhány lehetséges alternatíváról, de azóta érdekes helyzet állt elő. Az eltelt rövid idő (három és fél hónap) alatt annyian ugrottak rá a piaci résre, hogy a július 1-jei bezárás előtt érdemes újra végigmenni a lehetséges legérdekesebb Reader-pótlókon.

 

Feedly

A bezárás hírére idő/érték arányban leggyorsabban a Feedly reagált. A korábban szimpla Google Reader-kliensként működő szolgáltatás üzemeltetői hamar a Google-féle RSS-olvasó használói felé fordultak, arra biztatva őket, hogy bátran váltsanak Feedlyre, a cég pedig még a Reader-bezárás előtt, a felhasználók számára tulajdonképpen észrevétlen módon kicseréli a rendszer hátterét, így július 1-től is minden mehet tovább.

A számok szintjén ez nagyon bejött a Feedlynek: március közepén 4 millió felhasználójuk volt, három hónap alatt ezt triplázva 12 milliónál tartottak. Bár a tucatmilliós határ átlépése óta csak két hét telt el, gyanítható, hogy az utolsó pillanatban váltó tömegek miatt ezen a hétvégén 15 millió fölé, vagy legalábbis közelébe jutnak.

feedly

A gyors és jó kommunikáció mellett a felhasználószám radikális növekedése annak is köszönhető, hogy a Feedly valóban komoly fejlesztésekbe kezdett. A szolgáltatás webes felülete néhány gyors beállítás után (jobb felső sarok, négy vonalból álló ikon Title Only nézet) lényegében egyezik a Readerben megszokottal. Aki magazinosabb, képesebb látványra vágyik, az viszont olyat is kapcsolhat magának (szintén jobb fönt, következő ikonok).

A Feedly további előnye, hogy Firefox– és Chrome-bővítménnyel, valamint Android plusz iOS platformon mobilra és táblagépre optimalizált alkalmazásokat is kapunk mellé. És hogy őszinték legyünk, ezek az alkalmazások sokkal jobbak, mint a Google Reader appjai.

Digg Reader

A Digg.com is hamar kapcsolt, viszont mivel nekik nem volt még hasonló termékük, így a nulláról kezdtek el fejleszteni egyet. A Digg Reader egyelőre meghívásos alapon működik, meghívót pedig az oldalon történő jelentkezés után a cég oszt.

digg reader

Elem megjelölése a Digg Readerben (fent) és a Feedlyben

A Digg Readert leginkább színtelen-szagtalanként, de főleg színtelenként lehet jellemezni. Ez nem azt jelenti, hogy rossz, csupán azt, hogy a webes felület szerintünk annyira minimál lett, hogy az legalábbis nem segíti a használhatóságot. Jó példa erre az egyes hírek megjelölésére és továbbosztására szolgáló sáv. Míg a Google Readerben, a Feedlynél és sok más szolgáltatásban is kiviláglik, ha valamit megjelölünk, a Diggnél, hát, ott nem.

Mobilos alkalmazásuk nekik is van, a teljes Digg appba integrálták a Digg Readert mint egy újabb szolgáltatást. A Feedlyhez képest komoly hátrány, hogy csak iOS-verzió van, androidosra a cég ígérete szerint 60 napon belül lehet számítani.

A Digg közlése szerint egyébként egy hét alatt már 3,3 millió feedet kezelnek, ami – tekintve, hogy egy felhasználó általában akkor használ külön RSS-olvasót, ha öt, tíz vagy több csatornája van – pár százezer embert jelenthet.

Newsvibe

A letisztult megjelenést viszi még egy lépcsőfokkal tovább a Newsvibe. Az egyszerűség azonban a funkcionalitás terén is megjelenik: a Newsvibe szó szerinti értelemben csak RSS-olvasó, abból is böngészős, nincs ugyanis sem mobilos alkalmazás, sem bővítmény. Sőt még megosztási lehetőségek sem, pedig a legfontosabb közösségi oldalak bizonyos mértékben minden másik említett szolgáltatásba be vannak csatornázva.

Persze valakinek bőven elég lehet ez is, a rákészülés előtt érdemes tudni, hogy a Newsvibe külön regisztrációt igényel, más szolgáltatásokkal ellentétben nem köthetjük össze semmilyen másik (Facebook, Google, Twitter) fiókunkkal.

The Old Reader

A futottak még kategóriába sorolhatjuk a legfőbb, RSS-olvasási funkció mellett a közösségi megosztásokra koncentráló Old Readert. A besorolás okát az jelenti, hogy a szolgáltatás nemcsak nevében öreg, hanem megjelenésében is régi korok emlékét tükrözi. Hátrány még, hogy a Google Readerben lévő adatainkat nem tudjuk egy kattintással áthozni, erről nekünk kell gondoskodnunk, kézi export/importtal. Mobilos alkalmazás sem jár hozzá.

További lehetőségekről, a Google Reader adatok exportálásáról a HVG.hu-nál olvashat.

(forrás: hvg.hu)

Nekünk a Feedly jött be, mert egyszerű, hasonlóan működik a Google Readerhez, amiből az adatainkat gond nélkül átvette.

 

Pin It on Pinterest