Kürt adatőr403Az AdatŐrrel bárki ingyenesen és nagymértékben csökkentheti számítógépén az adatvesztés esélyét, vagy ha a kár mégis bekövetkezett, olcsóbb lehet a helyreállítás. A szolgáltatás működésében a vírusvédelemhez és a biztosításokhoz is hasonlít, utóbbiakhoz annyiban, hogy kis valószínűséggel bekövetkező, de nagy kárt okozó eseményekre kínál megoldást.

Az adatvesztések megelőzésére és kezelésére szolgáló, a hazai Kürt által fejlesztett AdatŐr ingyenesen, szaktudás vagy informatikai affinitás nélkül is könnyen alkalmazható. A felhasználó számítógépén háttérben futó alkalmazás kizárólag a gépben található adathordozók működési paramétereit figyeli, és a szükségesnek vélt információkat egy, a Kürt cloudban található szerverén tárolja. Itt 500 MB tárhely áll rendelkezésre ingyenesen minden felhasználó számára, ami átlagos felhasználást feltételezve hosszú időre elegendő. (Ez az 500 MB nem a felhasználó által tárolt adatok, hanem az adathordozók működésével kapcsolatos, arról rögzített információk mennyiségét jelenti.) Ha egy idő után mégis szükség lenne bővítésre, az elenyésző költséget jelent: gigabájtonként évi 5 ezer forintba kerül.

krt_adator-kepernyo1krt_adator-kepernyo2

Az AdatŐr alkalmazás a háttérben folyamatosan ellenőrzi az adathordozók fizikai állapotát és az adatok struktúráját, a szükséges információkat pedig titkosítva tárolja a Kürt szerverein. Az alkalmazás 5 percenként ellenőrzi az adattároló működési információinak változását, probléma esetén figyelmezteti a felhasználót, és adatszinkronizálást kezdeményez. Hetente jelentkezik státusz üzenettel, és ha szükséges, hiba vagy elhárítási üzeneteket küld. Az AdatŐr a telepítés és a regisztráció után gyakorlatilag az adat-visszaállítási folyamat első néhány fázisával egyenértékű munkát végez el, és folyamatosan karbantartja az eredményeket.

Az ingyenesen letölthető AdatŐr jelenleg Windows 7 és 8 operációs rendszeren fut, minden NTFS fájlrendszerű adathordozóra telepíthető, valamint a pc-khez tartozó külső USB-kre és HDD-kre is érvényes.

(forrás: hvg.hu)

Pin It on Pinterest