Ha harc, legyen harc: ez is lehetne a jeligéje a Facebook legfrissebb bejelentésének. A Google+ egyik legfontosabb újdonságára, a Hangouts-ra válaszolva mostantól működik a Skype motorjára épülő videócsevegés a “régebbi közösségi oldalon” is.
Mark Zuckerberg és kompániája már jó ideje kacérkodik a Skype integrálásával. Egy jó ideje szállingóztak a hírek a facebookos videótelefonálás elindításáról, majd egy ideig aludt a téma, amikor pár napra használhatóvá vált a T-Mobile és a Vivox közös fejlesztésében készült Bobsled alkalmazás, amely egyelőre csak hangátvitelt tett lehetővé a chatpartnerek számára. Ezt azonban napokon belül letiltotta a Facebook, és ezután csaknem három hónappal végre megérkezett a Skype segítségével megvalósított saját videós megoldás.
Az egyszerűség varázsa ■ A videóchat elindítása kifejezetten egyszerű. Először jelentkezzünk be a Facebookra, majd a facebook.com/videocalling oldalra navigálva egy nehezen eltéveszthető zöld gomb fogad Get Started felirattal: ne habozzunk, kattintsunk rá!
Ekkor kinyílik a böngésző bal alsó sarkából a jól ismert csevegő ablak, a rendszer pedig jelzi, hogy csak ki kell választanunk, kivel szeretnénk videós kapcsolaton keresztül beszélgetni.
Ha kiválasztottuk az illetőt, a hagyományos chat ablak ugrik fel, amelyben továbbra is van lehetőség szöveges azonnali üzenetet írni. Itt azonban megjelenik a fejlécben a kis kamera ikon: erre kattintva kezdeményezhetünk hívást.
Az első hívásunk előtt kell átesnünk a rövid telepítési procedúrán, melyre egy figyelmeztető ablakban rá is kérdez a Facebook.
Ezután egy letöltés indul el, melyet jóváhagyva, majd a letöltött parancsfájlt lefuttatva feltelepül a facebookos videó-kliens.
Innentől kezdve szabad a kép és szabad a hang: bárkit kiválaszthatunk a megszokott Facebook-használat közben a chat-listából és kezdeményezhetjük a hívást. Ha a hívott félnek még nincs telepítve a videós segéd, egy felugró ablakban kap figyelmeztetést a hívásról, és pár kattintással telepítheti a parancsfájlt, ezután folytatódhat a hívás.
Ki nyer ma? ■ A Google-nak és a Facebooknak nagyon egyszerre sikerült elindítani a két konkurens szolgáltatást, ám a Google+ a pár napos előny ellenére funkcionális hátrányban van, hiszen a béta állapotú közösségi szolgáltatásra még gyakran akadozik, vagy hosszabb ideig is szünetel a regisztráció lehetősége. Épp ezért lasan gyűlnek az ismerősök és a csevegőpartnerek.
Az azonban egyelőre mindenképpen a Google+ Hangouts megoldása mellett szól, hogy abban alapból lehetőség van többfelhasználós videótelefonálásra akár felhasználói csoportok (körök) meghívásával, vagy az ismerősök manuális bejelölgetésével. A Skype természetesen szintén képes csoportos videóhívásra, azt azonban még nem tudni, hogy mindez a facebookos kliensben is elérhető lesz-e. Zuckerberg ugyanis azt is bejelentette, hogy érkezik a csoportos chat lehetősége, ez azonban csak a szöveges üzenetváltásokra vonatkozik.
Mark Zuckerberg mindenesetre még több fontos fejlesztést ígért a közeljövőre nézve, akár ez is köztük lehet olyan egyéb tervek mellett, mint a sokak által mostanra várt natív iPad-alkalmazás. Azt mindenesetre már hivatalosan megtudtuk, hogy a Facebook átugrotta a 750 millió felhasználós lécet is: a Google+ ettől még messze jár, ám a regisztrált Google felhasználók száma alapján hamarosan igen szorossá válhat a webes óriások közösségi versenye.
(Forrás: bitport.hu)
Ti használtok valamilyen videochat szolgáltatást, pl Skype? Ki fogod próbálni a Facebook videószogtáltatását? Várom tapasztalatodat, írd meg!

Pin It on Pinterest