speedometer_on_fire_400_clr_13591speedometer_on_fire_400_clr_13591Egy Chrome-bővítmény segítségével csökkenthető a böngészés során forgalmazott adat mennyisége, ami egyúttal jelentős gyorsulást eredményez. Ezután ellenőrizhetjük is a böngészőben a spórolás mértékét.

A netforgalom ellenőrzését mindenféle bővítmény nélkül, alapjáraton is elvégezhetjük a Chrome-ban. A böngésző címsorába kell beírni (idézőjelek nélkül) a “chrome://net-internals/#bandwidth” címet, majd mehet az Enter. Ezután a Chrome egy egyszerű táblázatban mutatja meg az aktuális, azaz a legutóbbi nethez kapcsolódás óta elhasznált adatmennyiséget (Session), valamint az eddigi összes fogyasztást (Total).

bandwith data compression

Aki spórolni szeretne az adatmennyiségen, vagy gyorsítaná a böngészést, annak érdemes telepíteni a Data Compression Proxy nevű Chrome-bővítményt. Ez a Google adattömörítő proxy szerverein vezeti át a böngészésünket. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a böngésző így a weboldalból nem tölti be csak a szükséges részeket, kihagyja azokat a fejlesztői megjegyzéseket és funkcióval nem bíró részeket, amik csak növelnék az adatmennyiséget. A Google közlése szerint ez akár 50 százalékkal kevesebb adatforgalmazást is jelenthet bizonyos weboldalaknál, ami más szempontból nézve kétszer olyan gyors böngészést jelent.

A megoldás egyébként, bővítmény nélkül, aktiválható az androidos és az iPhone-os Chrome böngészőben is, ahol az adatkorlátos mobilnet miatt még fontosabb lehet a bekapcsolása.

A megspórolt adatmennyiséget néhány nap után a cikk elején említett módszerrel ellenőrizhetjük is.

Forrás: HVG.HU

Ha tetszett a tipp, működik a sebesség csökkentés, akkor ne felejtsd el megosztani!  😉

Pin It on Pinterest