outlook-google-sync250Lassan egy éve Office 365-öt használunk, és természetesen Gmail fiókkal és naptárral is rendelkezünk. Samsung okos telefonunkon a Google fiók beállítása és a telepített mobil alkalmazások hozzák a Gmail, Google naptár adatokat, viszont az asztali gépünk Outlook naptár bejegyzéseit, feladatokat nem. Az adatok szinkronizálására olyan megoldást kerestünk, ami nem igényeli a számítógép és a telefon összekapcsolását a szinkronizációhoz (pl. Samsung Kies, vagy az Android-Sync), hanem az Outlook 2013-at kapcsolja össze a Google fiókkal.

Keresésünk során rá kellett jönnünk, hogy a régi, jó Google Calendar Sync már nem támogatott, a jelenleg működő Google Apps Sync, a 30 napos ingyenes, próba időszak lejárta után csak havidíjért ad megoldást a problémára.

A Microsoft és a Google oldalain sem találtunk számunkra elfogadható megoldást 😡

A Microsoft és a Google, mint a két legnagyobb versenytárs harcolnak a piac vezető pozícióért, így együttműködés híján mi, a felhasználók szenvedjük ezt meg, hiszen egy ilyen alapvető igényre nem kapunk tőlük megoldást. (Ha a mi figyelmünket elkerülte, és van ilyen, akkor szívesen vesszük az erre vonatkozó információkat.)

Keresésünk során az Ablebits.com oldalán, Svetlana Cheusheva blog bejegyzésében találtunk megoldást, amit kipróbálás után ajánlunk mindenki figyelmébe.

A cikkben több megoldás is olvasható, de mi most azt tesszük közzé, amelyiket kipróbálásuk óta is megelégedésünkre tudunk használni.

gSyncit bővítmény az Outlookhoz, ami szinkronizálja az Outlook naptárat, névjegyeket, jegyzeteket és feladatokat a Google fiókunkhoz.

A gSyncit nem csak a Google, hanem pl. a Dropbox, Evernote és még néhány más fiókot is támogat az Outlook adatok szinkronizálásában. Nézzük meg, hogy a gSyncit-el hogyan lehet szinkronizálni az Outlook 2013 és a Google naptárat. Ennek legnagyobb előnye, hogy szabadon lehet szerkeszteni a Google naptár eseményeit és importálni az Outlook naptárba.

A gSyncit eszköznek van ingyenes és fizetős változata. A fő korlátja az ingyenes verziónak, hogy csak egy naptár szinkronizálását teszi lehetővé. Ez egy kifejezetten jó eszköz, amely intuitív és könnyen konfigurálható ennek ellenére bemutatjuk működését.

A gSyncit beállítási ablaka így néz ki:
gsync-settings

A bal oldali panelen panelen válassza ki, hogy mit szeretne szinkronizálni (Google sync), majd kattintson az Új (New) gombra. Ezután az új szinkronizáláshoz meg kell adni 3 paramétert:

  • A Google fiókjához tartozó adatok megadása után, a továbbiak előtt kattintson a Fiók ellenőrzése (Verify Account) gombra.
  • Ha a fiók ellenőrzése sikerült, akkor ki kell választani a szinkronizálandó Google naptár URL-jét, kattintsunk a Naptár választása (Select calendar) gombra. A képen  láthatóhoz hasonló URL-t kell kapnunk.
  • Válasszuk ki az Outlook naptárunk mappáját, kattintsunk a Naptár választása (Select calendar) gombra.

gsync-mapping

Természetesen még van néhány fül a beállítások, a szinkronizáció működésének finomítására, de legtöbb esetben ennek a 3 paraméternek a megadása elegendő. Ezt követően már csak az Ok gombra kell kattintani, hogy az újonnan beállított Outlook –  Google szinkronizációnk működjön.

Amint egy új bejegyzést hozunk létre az Outlook (vagy Google) naptárunkban, a gSyncit segítségével azonnal szinkronizálhatjuk.
gsync-button

A szinkronizálás további beállítások segítségével automatizálható.

  • Beállíthatjuk, hogy szinkronizáljon az Outlook elindításakor, bezárása előtt, vagy megadott időközönként.
  • A szinkronizálás csak a kiválasztott, vagy az összes beállított fiókra is elvégezhető.

Összefoglalva, ha aktív használója az Outlook és a Google naptárnak (esetleg másoknak) is, akkor a gSyncit egy figyelmet érdemlő eszköz, amivel úgy automatizálhatók a fiókok, hogy nem kell hardver eszközöket fizikailag összekötni.

Pin It on Pinterest