Átverés - prohibited_text_11507-200A Facecrooks.com összegyűjtötte a legnépszerűbb átveréseket, amelyek időről-időre új “köntösökben” megjelennek. Aki egy ideje már rendelkezik Facebook profillal és rendszeresen látogatja az oldalt, annak egy-egy átverés, csalás már ismerős lehet. Ha eddig nem, ezután se válj áldozattá, inkább tudd meg melyek a legnépszerűbbek.

Néhány esetben adathalász alkalmazások próbálják ellopni a felhasználói neved és jelszavad, míg mások hamis felmérésekkel, ajánlatokkal próbálkoznak. Számos már ismert vírus, és rosszindulatú program létezik, éppen ezért fontos, hogy legyen telepítve eszközeidre antivírus szoftver, amit rendszeresen frissítesz.

A leggyakoribb és aktív csalások:

 1. Ki nézte meg a profilod? Ki blokkolta a profilod? – Ezek az alkalmazások nem igaziak, soha nem fognak valós képet mutatni. A Facebook nem ad a fejlesztőknek hozzáférést azokhoz az adatokhoz, ami alapján ilyen kérdésre korrekt választ adó alkalmazást lehetne készíteni.

   

 2. Ingyenes iPhone és iPad – Ne tévesszen meg az üzenet, hogy ki lehet próbálni és a szerencsések megtarthatják, megnyerhetik, stb. Ezek csak marketing trükkök.
 3. Ingyenes Facebook kreditek – Az ilyen átverés a játékosokat célozza meg a Facebookon. A Famville, Cityville, stb. játékok használatához szükséges kreditek valódi pénzbe kerülnek, ezért senki nem adja őket ingyen halomszámra.
 4. Ingyenes dolgok, ajándék kuponok, jegyek – Ha túl szépnek találod, hogy igaz legyen és csak egy felmérésre  kell válaszolnod a Facebookon, akkor gyanakodj. Szerinted adnak ilyesmiért ingyen repülőjegyet, vagy komolyabb értékű ajándékutalványt?
 5. Hirtelen új hírek – Amikor nincsenek nagy változások, ha nem megbízható az új hír bejelentője inkább várj, vagy keress hiteles forrást. A csalók szeretik becsapni a gyanútlan felhasználókat hamis ígéretekkel pl. exluziv lefedettség.
 6. Adathalász megpróbálja ellopni a bejelentkezési információkat – Ha egy csalónak kitöltöd a bejelentkezési adataidat pl. egy űrlapon, akkor sokféle pusztítás áldozata lehetsz, mielőtt újra használnád azokat. Az ilyen csalások általában üzenetben, e-mailben jutnak hozzád, s Facebook Biztonsági Központnak álcázva magukat próbálnak rávenni adataid megadására.
 7. Új vagy extra Facebook funkciók – A dislike, a Facebook átszínezése, mely barátok nem fogadták el a felkérésed már rég óta visszatérő téma a csalóknál. Ezekre a funkciókra persze léteznek legitim böngésző kiterjesztések, mégis sok malware, adware alkalmazás kínál ilyeneket. Javasoljuk, hogy csak megbízható forrásból, fejlesztő által készített alkalmazást, böngésző bővítményt használj.
 8. Megdöbbentő, szexel  kapcsolatos aktualitások – Bármi, ami sokkoló, vagy szexel kapcsolatos, az a Facebookon nagy érdeklődést kap. Ilyen szokatlan, félreérhető, vagy perverz üzenetek és képekkel csalogatják sokszor az áldozatokat az átverésre szolgáló oldalra, alkalmazáshoz, ahol általában az ígért videót sem lehet megnézni
 9. Celebekkel kapcsolatos pletykák – A csalók előszeretettel keltik hírességek betegség, vagy akár halálhírét, velük kapcsolatos botrányokról, egyéb szenzációkról kreált történetekkel csábítják a felhasználókat átverésük színhelyére. Ezek nagyon gyorsan terjednek, mert sokan a hír ellenőrzése nélkül osztják meg, vagy szólnak hozzá.
 10.  “Segíts a bajba jutotton (jutottam), küldj pénzt” – Ha olyan üzenetet kapsz, hogy egy ismerősöd egy külföldi városban, vagy egy egzotikus helyen bajba jutott és ottragadt, ne kapkodj a bankkártyádért, vagy ne szaladj repülőjegyet venni. Valószínűleg feltörték az ismerős fiókját. Mielőtt segítesz (átverés áldozatává válsz) ehhez hasonló esetekben, tájékozódj. A különböző adománygyűjtős híreket is előbb ellenőrizd, mielőtt adakozol.

A lista persze nem teljes tőled is szívesen várunk újabb esetek leírását hozzászólásban, ezt pedig oszd meg ismerőseiddel, hogy ők se legyenek csalás áldozatai.

Ha további információkra van szükséged az adatvédelemmel kapcsolatban érdemes átolvasni a Facebook erre vonatkozó szabályzatát, ellátogatni a Facebook biztonsággal foglalkozó oldalára. Ha megtörtént a baj, akkor a Facebook Súgóban is találsz a megoldáshoz segítséget.

Pin It on Pinterest