Minden kezdet nehéz. Azáltal, hogy létrehozol a Facebookon egy üzleti oldalt a vállalkozásod számára már megtetted az első lépést afelé, hogy hosszútávú kapcsolatot alakíts ki a fogyasztókkal. Íme néhány tipp ahhoz, hogyan lépj kapcsolatba a rajongóiddal
Összegyűjtöttük, hogy mely tanácsokat érdemes megfogadni egy üzleti oldal indításakor. Első lépésként kezdeményezz beszélgetést a rajongókkal, majd növeld a táborukat, végül analizálj és optimalizálj. Nézzük mindezt részletesebben!
Akkor indul be igazán az élet a Facebook oldaladon, amikor elköteleződnek feléd a rajongók, és a posztjaid megjelennek a Hírfolyamukon. Elsőként nézzük át, hogyan tudsz beszélgetést kezdeményezni a rajongókkal. 
Határozd meg a stratégiát!
 1. Ennek érdekében légy tisztában az üzlet múltjával, annak egyediségével, és gondold át, hogyan tudnád személyes hangvételben elmesélni a márka történetét!
 2. Nem csak magát a márkát kell jól ismerned, hanem az ügyfeleket is. Kik ők? Hogyan léphetsz velük kapcsolatba? Milyen témák érdeklik őket?
 3. Légy céltudatos! Gondold át, hogy milyen típusú kapcsolatot szeretnél kialakítani a rajongóiddal! Előre el kell dönteni, hogy a Facebook oldal által az üzletedben szeretnél forgalmat generálni vagy a Neten keresztül. Határozd meg a céljaidat, és állítsd őket fontossági sorrendbe! 
  Összefoglalva, írd le magadnak, hogy kik is vagytok, miről szól a márkád, kik az ügyfeleid, és mik a céljaid!
  Ne félj tanácsokat, tippeket használni a posztoláshoz!
  1. Találd meg a megfelelő posztolási ritmust! Senki más nem ismerheti úgy a rajongóidat mint te magad, éppen ezért neked kell kitapasztalnod, hogy mikor lehet a leginkább elérni őket a Facebookon. A felmérések azonban általánosságban azt mutatják, hogy többen használják a közösségi oldalt a munkaidő leteltével illetve hétvégén. 
  2. Mutasd meg, hogy te is ember vagy! Légy beszédes, személyes és hiteles! Ossz meg fotókat vagy videókat az üzletedről, a közösségedről, az ügyfeleidről!
  Ossz meg híreket és exkluzív tartalmat a rajongóiddal!
  A rajongók imádják a márkákhoz kapcsolódó különlegességeket, éppen ezért posztolj fotókat és videókat, recepteket, vagy bármi mást, amiről beszélhetnek! 
   Ösztönözd részvételre a rajongóidat!
   1. Készíts szórakoztató tartalmat, amely egyértelműen magára vonja az emberek figyelmét és cselekvésre ösztönzi őket!
   2. Kérdezz, és jutalmazd a válaszokat, akár csak egy “köszönöm”-mel!
   3. Engedélyezd a rajongóidnak, hogy ők is posztolhassanak a faladra, hiszen csak így fogják a magukénak érezni. Ha posztolnak, reagálj rá! 
   Jutalmazd meg rajongóidat!
   1. Posztolj speciális akciós ajánlatokat a Facebook rajongóidnak!
   2. Hozz létre egy speciális kódot, amit beválthatnak az üzletedben!
   3. Kapjanak jutalmat, ha becsekkolnak az üzletedből valamelyik helymeghatározó szolgáltatással! 
   Kezeld a negatív visszajelzést!
   Ha valódi párbeszédre szeretnéd rábírni a rajongóidat, akkor nagyon fontos az átláthatóság. Ne feledd, ez egy beszélgetés, ezért hallgass meg másokat, válaszolj, és fogadd nyitottan a negatív visszajelzést!
    Készíts társalgási naptárat!
    Hozz létre egy ütemtervet, rendszeres témákat és időpontokat, amelyek a legmegfelelőbbek a posztoláshoz! Találj ki heti témákat, amely aktivitásra ösztönzi az embereket, például ha pékséged van, akkor “Kifli hétfő”-t, amikor minden kifli olcsóbb. 
     Kezdd el kiépíteni a kapcsolati hálót!
     1. Azokkal lépj először kapcsolatba, akiket már ismersz és jó viszonyban vagytok! Használd a már meglévő email listádat, vagy a személyes kapcsolataidat ahhoz, hogy kicsit reklámozd az oldalad. Kérd meg őket, hogy lájkolják az oldalt annak érdekében, hogy minél frissebb információkhoz jussanak a márkádról. 
     2. Könnyítsd meg az ügyfelek dolgát, hogy rád találjanak a Facebookon! Helyezd el a csatlakozásra buzdító logót a weboldaladon, a hírlevélben és minden lehetséges felületen!
     Miután rendelkezel már egy kisebb létszámú rajongói táborral, el kell kezdeni növelni a számukat.

     Pin It on Pinterest