Soha nem látott biztonsági és adatvédelmi változtatásokat mutatott be a Facebook. Mostantól pontosan és egyszerűen meghatározhatod, hogy kik és mit lássanak rólad.

A Facebook az eddigi legnagyobb adatvédelmi javításokat hajtotta végre. Az újítás egyértelműsíti, hogy kikkel osztod meg a fotóidat, az állapot frissítést és a tartózkodási helyedet.

“Szeretnénk megkönnyíteni a megosztást, függetlenül attól, hogy mi az” – nyilatkozta a Facebook termékmenedzsere, Kate O’Neill.

A változások, több mint egy tucat, két fő területet ölelnek át: a felhasználó profil adatvédelmére irányul és a megosztások módjára. Ezek az elkövetkező néhány napban lépnek majd életbe. Nézzük részletesen!

Nagyobb felhasználó kontroll

A profil ellenőrzés a profil oldalra lesz beágyazva. Korábban azt, hogy kik láthatják a fotóidat az Adatvédelmi Beállításokon keresztül tudtad meghatározni. Mostantól ezek a beállítások a jobb oldalon helyezkednek el minden szekció mellett külön-külön.

 

A Facebook úgy döntött, hogy a “View Profile As” opciót közvetlenül a profil oldalra helyezi a gyorsabb elérés érdekében. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy úgy lásd az oldaladat, ahogy azt a kiválasztott ismerősöd is látja.

A legnagyobb változás a profil adatvédelmi ellenőrzése terén a bejelölések felülvizsgálata lesz. Így a felhasználók jobban a kezükben tarthatják az ellenrőzést arra vonatkozóan, hogy ki jelöli meg őket, és azok hogyan jelenjenek meg a profiloldalukon. A felhasználók a jövőben jóváhagyhatják vagy elutasíthatják a tageket mielőtt azok láthatóvá válnának mások számára is. Ez a fotókra, a helymeghatározásra és a posztokra egyaránt vonatkozik.

Ki láthatja az állapot frissítésed?

A másik nagy terület, ahol változások történtek a tartalommegosztás. A menüsort módosítják és mostantól három új elemet tartalmaz majd: helyeket, megjelöléseket, és az ellenőrzést afelett, hogy ki láthatja az állapot frissítésed.

Tehát beállíthatod, hogy az ismerőseid engedély nélkül is bejelölhessenek, de azt engedélyezned kell, ha olyan ember tagel be, aki nem az ismerősöd. Ez újabb változáshoz vezet a profilban: Bárkit bejelölhetsz egy posztban vagy egy fotón, függetlenül attól, hogy ismerősöd-e az illető a Facebookon. Természetesen ezt utólag jóvá kell hagynia.

“Attól még, hogy valakivel meg szeretnék osztani egy élményt, az még nem jelenti azt, hogy az ismerőse akarok lenni”- indokolta O’Neill.

 

A Places-t is közvetlenül a megosztások eszköztárába helyezik. Megjelölhetsz egy helyet a böngészőből vagy a mobil applikációból. Sőt a jövőben, ha ott voltál egy bulin, de nem írtál róla, amíg haza nem értél, akkor megadhatod a helyet az állapot frissítésedben.

Ennek eredményeképp, a Places ikont eltávolítják az iOs és az Androidon alkalmazásokból. Helyét egy “Nearby” ikon veszi át, amely megjeleníti az új környékbeli becsekkolásokat. A helymegjelölés az állapot frissítésből történik, és a felhasználó akár fotó albumon, fotón, vagy videón is bejelölheti a helyszínt.

A Facebook néhány dolgot megváltoztatott az állapot ellenőrzéseken is. Korábban egy lakat ikon vezérelte, hogy ki láthatja az állapot frissítésedet. Mostantól megváltozik az ikon aszerint, hogy nyilvános frissítést teszel közzé, a barátaid számára írod vagy egy bizonyos csoport számára. Az “Everyone” opciót mostantól “Public”-nak nevezik az egyértelműség kedvéért. Ha mégis rosszul döntöttél, akkor utólag az állapot publikálása után is módosíthatsz ezen.

 
 

 

Ne jelölj be a fotón!

Végül, az utolsó változtatás a bejelölés visszavonása. A Facebook elmondása alapján a felhasználók számára nem volt egyértelmű, hogy mit jelent a megjelölés visszavonása egy fotón. Mostantól ha valaki megjelöl egy képen, akkor három lehetőség áll a rendelkezésedre amennyiben nem tetszik a látvány: megjelölés visszavonása egy fotón, a felöltő megkérése arra, hogy törölje a képet, és a személy letiltása.

Ez a rengeteg adatvédelmi változtatás szükséges volt már a Facebook esetében, mert nagyon sokan kritizálták engedékenysége miatt. Az adatvédelem növelése és a biztonságos csoportok létrehozása pozitív hatással lesz az oldalra, főleg a Google Plus feltűnése fényében, hiszen ott a körökön, vagyis a tartalommegosztás irányításán van a hangsúly.

Érdemes megnézni még két másik cikket is: ITT és egy videót is tartalmazót ITT.
 

forrás: Mashable, és a Social Times

Pin It on Pinterest

Close