Facebook ismerőseinknél újra és újra megjelenik egy butaság, amiben arra kérik ismerőseiket, barátaikat, hogy csináljanak meg valamit, mert egy újabb funkció, alkalmazás, stb veszélyeztetik a biztonságukat. A legnagyobb baj ezzel, ahogy jó hoaxhoz méltó, sokan gondolkodás nélkül végrehajtják az üzenetben leírtakat.

Találkozott már a képen láthatóhoz hasonló bejegyzéssel? NE HAJTSA VÉGRE AZ ÜZENETBEN LEÍRTAKAT!

Illetve akkor hajtsa végre, ha nem akarja tartani a kapcsolatot az ismerősével, nem akarja látni, hogy mit oszt meg, nem kíváncsi a képeire, stb. Végül is törölheti is az ismerősei közül.  😕

fb hoax1

Az üzenet elején, már kérés indoklása is pontatlan, milyen új “Graphic app”-nak köszönhetjük, hogy bárki hozzáférhet képeinkhez, hozzászólásainkhoz? Biztosan az új Graph Search-re gondolt a hoax kieszelője, amely valóban az ismerősök tevékenysége alapján ad releváns találatokat a hasonló érdeklődési körű emberek, képek, éttermek, zenék, stb keresésekor.

A következőkben még azt is kilátásba helyezi, hogy aki nem csinálja meg, “kénytelen leszek a listáról átrakni a nyilvános listára, mert azt akarom, hogy azt az információt, amit csak a barátaimnak szánok, csak veletek osszam meg, akik a barátaim vagytok, és nem az egész világgal.” Ebből kiderül, hogy emberünk nincs tisztában a listák és a csoportok szerepével, működésével. Tehát akik nem állítják be, hogy ne lássák többé az emberünk megosztásait, azt átteszi a nyilvános listára. Ha megcsinálják amit kér, benne maradhatnak a barátoknak szánt listában, de akkor sem fogják látni, hiszen kivették a pipákat emberünk utasításai szerint.

Facebook biztonsággal kapcsolatos alaptétel – az én biztonságomat, ki mit láthat, azt a saját biztonsági beállításaimmal szabályozhatom, globálisan és egy-egy poszt szintjén is.

Nem az garantálja, hogy a Grah Search-ben megjelennek a találatok között a dolgaim, hogy az ismerőseimet ráveszem arra, hogy ne lássák többé a dolgaimat, hanem az, ha a biztonsági beállításaim megfelelőek.

fb hoax2

Sajnos sokan nem gondolkodnak, és ismerősük (hoax emberünk) kérését gondolkodás nélkül, vakon bízva benne, végrehajtják. A képen bekarikázott hat ismerős, aki “készt jelentett”, ha valóban megcsinálta a hoaxban leírtakat, az emberünk következő posztját már nem látják. Ezek valószínűleg nem értették a menüben látható “Milyen frissítéseket szeretnél látni?”, “Milyen típusú frissítéseket?” kérdéseket, amik nekik szólnak. Ami be van pipálva azt látni fogja hoax emberünk megosztásaiból, ami nincs azt nem!

Ha ez a hoax körbe járná a világot és mindenki vakon végrehajtaná a benne foglaltakat, akkor a Facebook a magukban beszélő őrültek társaságává válna. Elnézést, ha kissé erős a megfogalmazás, de ez az igazság.

Találkoztatok ezzel a hoax-al?

Pin It on Pinterest

Read previous post:
Új képkeresés a Chrome asztali verziójában

Megérkezett a Google Chrome 30-as főverziója, amely 50 biztonsági frissítést tartalmaz. Az “Új lap” oldal felújítás sorozata után kiadott böngésző...

Close