Néhány napja számoltunk be arról, hogy a jelenleg is folyamatban lévő Facebook hírfolyam design módosítások a rajongói oldalakat is érinteni fogja. Gyakorlatilag a felhasználói (személyes) és az üzleti oldalak idővonalai teljesen egyformák lesznek. Az üzleti oldalaknál az adminisztrációs eszközök, teljesítménymutatók elhelyezésének praktikus változásai, az egységesített (személyes idővonalak) megjelenés mellett negatív változás, hogy a beépített tab-ok, alkalmazásokat megjelenítő képek eltűnnek a borítóképek alól. Sokakban vetődött fel a kérdés – ezentúl nem lehet elérni a beépített alkalmazásokat (tab-okat)?

Az oldal idővonalon már nincsenek un. TAB-ok

Az alkalmazás tab-ok nagyon népszerű eszközök a marketingesek körében, hiszen könnyen felhívta az oldalt meglátogató rajongók figyelmét egy játékra, promócióra, vagy éppen a cég Instagram, Youtube tevékenységére, hiszen 111×74 pixeles képekkel lehetett erre utalást tenni.

Az oldal adminisztrátoroknak továbbra is szükségük van arra, hogy felhívják a figyelmet a játékaikra, promócióikra, más felületeken történő dolgokra, de erre már csak a hírfolyamban van lehetőségük és nem közvetlenül az idővonalakon megjelenő tab-okkal.

Az üzleti oldalak továbbra is támogatni fogják a külső alkalmazások beépítését, futtatását, de ezekre a rajongók figyelmét kizárólag a hírfolyamban tudjuk felhívni és nem közvetlenül az oldal idővonalán. Mint az alábbi képen is látható ezek a “More” (Továbbiak) modulban, és bal oldalon az APPS (alkalmazások) dobozban lesznek megtalálhatók.

Beépített alkalmazások, tab-ok ezentúl csak a "More" Továbbiak modulban lesznek megtalálhatók.

A mintának bemutatott oldal a képre kattintva megtekinthető.

Lehet, hogy lesznek akik azt gondolják, hogy ez a lépés a Facebook újabb trükkje, azért hogy többet költsenek hirdetésre, de ez a lépés inkább arra utal, hogy a felhasználók kevésbé látogatják visszatérően az oldalakat friss információkért, azokat a hírfolyamukban kapják meg. Ez persze azt jelenti, hogy a rajongók hírfolyamában történő megjelenéshez, vagy hogy több felhasználóhoz jusson el a promócióm – hirdetnem kell. A Facebook ingyenes a felhasználók számára, de ahogy bármilyen más platformon, a vállalkozásoknak (oldalak) időbe és pénzbe (vagy mindkettőbe) fog kerülni, hogy a Facebook segítségével a vállalkozásuk növekedjen, vagy eladásokat generáljanak.

A Facebook több lehetőséget kínál a vállalkozások és a marketingesek számára, hogy üzenetüket eljuttassák a rajongókhoz. Nagyon fontos, hogy a vállalkozások legfrissebb információi az oldalaik idővonalán látható, ennek ellenére nem valószínű, hogy a rajongók az oldal lájkolása után vissza-vissza térnek ahhoz. A leghatékonyabb és kiszámíthatóbb módja, hogy egy vállalkozás üzenete eljusson a rajongóihoz, vagy a potenciális érdeklődőkhöz, az a hírfolyamban történő kommunikáció, ami lehet organikus vagy fizetett. Az oldalak felületének újratervezésével a “More” (Továbbiak) modulban kevesebb hangsúlyt kapnak alkalmazásaink (tab-ok), de azokról más módon is tájékoztathatjuk a felhasználókat (hírfolyami megosztás, hirdetés, e-mail, stb).

Ez nem egy rosszindulatú lépés, hogy minél több hirdetési bevételre próbálja rávenni a Facebook az oldalakat, ezt azért tette, hogy a jobb tartalmak jelenjek meg a hírfolyamokban, ahol leginkább a rajongók szeme előtt lehetnek (írja az insidefacebook.com).

Szóval nem kell meghúzni a vészharangokat  😆 Ha Ön Facebook oldal üzemeltető, akkor mit gondol arról, hogy a Facebook oldalak újratervezése visszahelyezi a hangsúlyt a hírfolyamra?

Pin It on Pinterest