A Magyarországon is legnépszerűbb közösségi oldal közzétette –

 – mi tiltott és mi a megengedett – amely a globális igények alapján készült, figyelembe véve a különböző nemzetek kormányainak elvárásait is.

Facebook közösségi alapelvei

A Facebook lehetővé teszi, hogy a világon bárki közzétehesse saját történeteit, több ember szemével lássa a világot, és bármerre járjon, kapcsolatba léphessen és megoszthassa élményeit. A Facebookon folytatott beszélgetések – és az itt kifejezésre juttatott vélemények – a Facebookot használó emberek sokféleségét tükrözik.

A globális lakosság igényeinek és érdeklődésének egyensúlyban tartása érdekében a Facebook védelmébe veszi az ezen az oldalon kifejezésre juttatott normáknak megfelelő kifejezésmódot.

Kérjük, nézd át ezeket az alapelveket. Segítenek megismerni az elfogadott megnyilvánulási módokat, és a várhatóan jelentésre, illetve eltávolításra kerülő tartalmakat.

A Facebook közösségi alapelveinek részletei

az alábbi témákat érintve:

 • fb alalpelvek - meztelenseg1200x628erőszak és fenyegetések,
 • önveszélyesség,
 • megfélemlítés és zaklatás,
 • gyűlöletbeszéd,
 • durva erőszak,
 • meztelenség,
 • személyazonosság és adatvédelem,
 • szellemi tulajdon
 • szabályozás alá eső termékek,
 • adathalászat és kéretlen tartalom,
 • biztonság.

Az új alapelvek bejelentéséről szóló hírben hangsúlyozzák, hogy igazából csak rendszerezettebbé tették a már eddig is érvényes szabályokat. – sikerült közérthetőbbé tenni?

A szabályok módosításáról szóló Facebook bejelentés, magyarázat itt olvasható.
Megtudhatjuk például, hogy a különböző kormányzati szervek 2014. második félévében 11%-al több tartalom eltávolítását kérték a helyi jogszabályok megsértésére hivatkozva, mint az előző félévben (8774-ről 9707-re emelkedett a kérelmek száma). Nőt a korlátozások kérésének száma Törökország és Oroszország részéről, viszont pl. a Pakisztánból érkező kérések száma csökkent.
A különböző adatok kikérésének száma csak kis mértékben változott (34946-ról 35051-re nőt) – pl. Indiában nőt, mig az USA-ban és Németországban csökkent.

Nagyon fontos az alapelveket lezáró rész, ami a visszaélések jelentéséről szól:

“Ha bármi olyat látsz a Facebookon, ami szerinted sérti a szabályzatunkat, jelentsd azt felénk. Vedd figyelembe, hogy a tartalom jelentése nem garantálja annak a webhelyről történő eltávolítását.

A közösség változatossága miatt előfordulhat, hogy valamit zavarónak találsz vagy nem tudsz azzal azonosulni, de mégsem teljesülnek az eltávolításához vagy letiltásához szükséges feltételek. Emiatt lehetőséget biztosítunk arra is, hogy te határozd meg azt, amit látni szeretnél, például megteremtjük az elrejtőzés vagy az emberekkel, oldalakkal vagy zavaró alkalmazásokkal történő csendes kapcsolatmegszakítás módját.”

Szintén fontos, hogy a Facebook használatával kapcsolatos összes szabály egy helyen összegyűjtve megtalálható. Ha kíváncsi az oldalak kezelésével, hirdetésekkel, fizetéssel és további fontos kérdésben az aktuális szabályokra, akkor az alábbi képre kattintva eljut a gyűjtő oldalra.

Facebook használati feltételek

 

Ha hasznosnak találta bejegyzésünket ossza meg ismerőseivel, legyenek ők is tisztában a Facebook közösségi alapleveivel.

Ui.: mert sokan kérdezik -> “Hol lehet adatvédelemmel kapcsolatos kérdést, kérést intézni a Facebookhoz?

Adatvédelemmel kapcsolatos kérdések itt…

Pin It on Pinterest