mérges a netre200Csaknem minden harmadik magyar internetezőt zavarnak a YouTube videók alatt megjelenő hirdetések, míg a PR-cikkeket és a Google hirdetéseket hasznosnak tartjuk – derült ki egy az online reklámok megítélését vizsgáló független felmérésből. Az ügynökség kutatása arra nem kereste a választ, hogy mitől lesz jó vagy rossz egy hirdetés, ehelyett a magyar internetezőknek az egyes online hirdetési formákhoz való általános viszonyulását térképezte fel.

A PS:PRovocative PR-ügynökség ezer magyar válaszadót kérdezett meg arról, hogy milyen típusú online reklámokat tartanak informatívnak és melyeket bosszantónak. Az eredményekből az derült ki, hogy legjobban a YouTube videók alatt megjelenő hirdetések zavarnak minket, a PR-cikkeket viszont szívesen olvassuk. Az e-mailben érkező ajánlatok és a Google AdWords hirdetések mellett ezt a fajta kommunikációt tartják a leginformatívabbnak az internetfelhasználók, míg mindössze 6 százalékuk szerint bosszantóak a PR-szövegek.

A hetente legalább egy alkalommal internetező felnőtt magyar lakosság egyharmada szerint azonban kifejezetten idegesítőek az online videók előtt vagy közben felbukkanó reklámok. Ráadásul pont a fiatalok utálják a leginkább ezt a fajta hirdetési formát. A 18–29 éves korosztály esetében az elutasítási arány eléri a 40%-ot, majd korcsoportonként csökken, így az 50 év felettieknek már csak 15%-át idegesítik a videók alatt elhelyezett reklámok.

foto sxc

fotó: sxc

 

A Facebook jól csinálja

A PS:PRovocative felmérésének érdekes eredménye, hogy a Facebookon megjelenő hirdetések kevésbé zavarják a magyar internetezőket, mint a hagyományos bannerek. A legnagyobb közösségi portál oldalsó hirdetései mindössze a felhasználók 5 százalékának szúrják a szemét, de a szponzorált posztokkal kapcsolatban is csupán a felhasználók 10 százaléka fejezte ki nemtetszését.

A közösségi háló hirdetései emellett hasznosságuk tekintetében megelőzik a hagyományos webes hirdetéseket: a szponzorált posztok és az egyéb Facebook hirdetések a válaszadók 16%-a szerint informatívak, míg a hagyományos bannereket csupán 10% tartja hasznosnak. A Facebook hirdetéseit ezen belül a nők kedvelik a leginkább: a szponzorált posztok 11%-uk szerint informatívak, míg a férfiaknál ez az arány 6%.

 

Kedvelt, de bosszantó

A felmérés azt is alátámasztotta, hogy a fiatalok és az idősebbek másképpen viszonyulnak az online hirdetési felületekhez…

A teljes elemzés a HVG.hu oldalán olvasható.

(forrás: hvg.hu)

Téged mi bosszant a beszédes grafikonban szereplő promóciós lehetőségek közül?  Írd meg hozzászólásban, és ha tetszett oszd meg! Amennyiben segítségre van szükséged az különböző online marketing eszközök használatával, kezelésével kapcsolatban tekintsd át szolgáltatásainkat, kérj ajánlatot, böngészd át blogunkat és ha nem szeretnél lemaradni híreinkről, aktuális tanácsainkról, akkor iratkozz fel hírlevelünkre.

Hírlevél feliratkozás

Név:*

E-mail cím:*

Hozzájárulok, hogy a lailanma.hu számomra e-mailt küldjön. NAIH-73092/2014. *

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom. *


A hírlevél feliratkozás önkéntes, azokról bármikor leiratkozhatsz a levelekben található linkeken. A feliratkozók adatait bizalmasan, Adatvédelmi nyilatkozatunk szerint kezeljük.

Pin It on Pinterest