Az index.hu Magunkról csak jót, vagy semmit! címmel jelentetett meg egy cikket a közösségi portálok biztonsági beállításairól.

“Sok százmilliárd forintot érnek azok az internetes vállalatok, amik a személyes adatainkkal kufárkodnak, és cserébe ingyenes kapcsolattartó eszközöket, tartalmakat és más virtuális gumicsontokat vetnek elénk. Végignéztük a Facebook és a Google Plusz adatvédelmi beállításait, hogy önnek egyszerűbb dolga legyen adatai védelmével. Ha egy-két dolog mégsem úgy van, ahogyan leírtuk, arról nem feltétlenül mi tehetünk. A Facebook e cikk megírása közben is változtatott a menükön, anélkül, hogy erről egy szót is szólt volna.
Facebook tőzsdére menetele nyilvánvaló jele annak, hogy a kapcsolattartó platformként elindult portál a marketingesek gépezetévé vált. Nem a megosztott tartalmak miatt becslik 70-80 milliárd dollárra a vállalat értéket, hanem mert raklapnyi célzott reklámot lehet az emberek arcába tolni. Az üzleti sikertörténet mögött azért akadnak problémák is, például az, hogy a Facebook miatt több sebből vérzik adataink biztonsága. Az információk észrevétlenül áramlanak fel a webre, és már meg sem lepődünk, hogy az ismerőseink (és az ismeretlenek) milyen sokat tudnak rólunk.
Könnyen lehet, hogy a törvények által oly kényesen védett adatbiztonság valójában már senkit sem érdekel. A gyakorlat legalábbis azt mutatja, hogy az emberek lazán eladják az adataikat egy rongyos iPad megnyerésének a reményéért, kedvezményes vásárlásért, vagy minden különösebb indok nélkül. De még ha így is van, legalább az ismerőseink kedvéért foglalkozzunk a beállításokkal. Az elhanyagolt Facebookot elárasztják a gépi üzenetek, például arról, hogy a parasztszimulátorban fapapucsot vettünk, hogy az algoritmusok szerint „hány százalékos sexy-k” vagyunk. Ezek a gépi üzenetek nem túl szórakoztatók, viszont elég zavarók ahhoz, hogy az ismerőseinknél tiltólistára kerüljünk.
farmville.PNG

Nagyon izgalmas bejegyzés a Facebookról
A Facebook minden eszközt megad nekünk, hogy kordában tartsuk az információ áramlását, de az alapbeállításokon érdemes változtatni. A Facebooknak az a hitvallása, hogy alapból minden legyen nyilvános, és a júzerre bízza, hogy védje meg magát. A főoldal jobb felső sarkában lévő menüben, az Adatvédelmi beállításoknál kell elkezdeni a karbantartást. Aki egy kicsit is aggódik a személyes adatai miatt, az alapértelmezett Public alól rögtön rakja át a kék pöttyöt az Ismerősök alá, hogy ne lássa mindenki az állapotfrissítéseket. Lehetnek olyan ismerőseink, akikkel nem akarunk semmit megosztani, de azért nem szakítanánk meg vele a facebookos kapcsolatunkat, ebben az esetben az Egyéni beállítás a jó választás. Itt nagyon egyszerűen megadhatók azok az emberek, akiknek nem kell tudniuk az éjszakai életünkről. Érdemes előbb listát készíteni a kényes kapcsolatokról, mert akkor elég csak a lista nevét megadni a tiltásoknál.
A Hogyan lépsz kapcsolatba menüpontban az Idővonalról lehet lenyesni a vadhajtásokat. Ez a digitális életünk naplója, ami nagyobb ugrásokkal egészen a születésünkig nyúlik vissza. Mindenki ezt látja, amikor a nevünkre kattintva fel akarja venni velünk a kapcsolatot, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy ki ír bele, és ki olvassa. Innen is kizárhatók az idegen látogatók, és megakadályozható, hogy az ismerőseink hülyeségekkel írják tele a falunkat.
f hogyan mukodnek a cimkek.PNG

Aki szigorúbban kontrollálná a Facebookra kerülő tartalmakat, annak a Hogyan működnek a címkék menüpont lesz a kedvence. Például előzetes felülvizsgálatot kérhetünk minden olyan tartalomra, amin az ismerősök megjelölnek minket. Itt kell kikapcsolni azt a gonosz funkciót is, amivel az ismerőseink minket is bejelölhetnek helyekre, jelezve azt, hogy mi is ott jártunk. Mert különben ezt akkor is megtehetnék, ha nekünk eszünkbe sem jutna ezt nyilvánosságra hozni, vagy ha valójában nem is jártunk ott.
Hiperaktív felhasználóknál az alkalmazások kezelése a legnagyobb falat. Itt találjuk meg azokat a weboldalakat, amikre a Facebook-azonosítónkkal léptünk be, itt hagynak nyomot maguk után a facebookos játékok, nyereményakciók, valamint a számítógépen és mobilon futó kliensek. A rendrakásban az ad némi támpontot, hogy látszik az alkalmazás utolsó használatának az ideje, amiből következtetni tudunk arra, hogy az adott program mennyire fontos. A névre kattintva az is kiderül, hogy az adott alkalmazás milyen adatainkhoz fér hozzá, és utoljára mikor kért le adatokat. A listámon például egy 6 hónapnál régebben megnyitott alkalmazás utoljára novemberben kért le tőlem adatokat, tehát a cég aktívan élt az adatgyűjtő jogával – egészen mostanáig, mert már el is távolítottam.
A második menüpont áttekintése még fontosabb, mert itt azt tudjuk beállítani, hogy az ismerőseink által használt alkalmazások milyen adatainkhoz férnek hozzá. Kevesen tudják, hogy a facebookos ismerőseink által feltelepített alkalmazások a mi adatlapunkról is lekérhetnek adatokat. Ha nagyon eldurvul a helyzet, akkor a Blokkolt személyek és alkalmazások menüpontnál kell letiltani személyeket, a nevük vagy az emailcímük alapján. Ugyanitt személyre szűrve megakadályozható, hogy eseményekre vagy alkalmazások használatára invitáljanak minket, és blokkolhatjuk a meggyűlölt alkalmazásokat.
f appok mit latnak.PNG

Sokat akarnak tudni az appok

Egybe mehet?

A Google esete annyiban más, mint a Facebooké, hogy a keresőcég tucatnyi szolgáltatást (webkereső, Gmail, YouTube, naptár, Dokumentumok, képmegosztó, blogmotor, térkép, hírolvasó) működtet, és nem egy hírfolyamban ömlik össze minden tevékenységünk. Legalábbis egyelőre, a Google ugyanis igyekszik mindent egy platform, a Google Plusz közösségi hálózat alá terelni. Már az adatvédelmi szabályozást is egységesítette, hogy a júzerek egy központi felületen érjék el a tudnivalókat.
Mindegy, hogy melyik Google-szolgáltatást használjuk, és melyik van megnyitva a böngészőnkben, a felső fekete sávon a nevünkre kattintva elérjük az adatvédelmi beállításokat. Ugyanitt lyukadunk ki, ba beütjük a google.com/settings címet. A Profil és adatvédelem menüpontban megnézhetjük a Google Plusz profilunkat, és a Láthatóság szerkesztése gomb megnyitja a profilszerkesztő ablakot.
g fotok.PNG

A profilszerkesztőben mindegyik adatmezőnél külön szabályozhatjuk, hogy mely információk nyilvánosak, és melyek tartoznak csak a szűkebb köreinkre. Különösen fontos az adatlap láthatóságát szabályozó pont, hiszen a nyilvános profil a Google webkereső találtai közt is megjelenik. Ezen kívül érdemes egy pillantást vetni a körökre, mert itt tudjuk elrejteni mások elől a kapcsolati hálónkat. Én például a családi kört nem hozom nyilvánosságra, és a köreim többi tagját is csak azok látják, akiket ismerősnek jelöltem.
A Fotók fülön letiltható a képekhez tartozó földrajzi koordináták megjelenítése, ami nagyon fontos, mert bűnözők is kihasználhatják azokat a nyilvános buliképeket, amiken jól látszik a plazmatévé.
A Google szolgáltatásaira még ráférne egy kis egyszerűsítés, mert a fenti beállítások több helyen is elérhetők, ami kicsit átláthatatlanná teszi a menüket. Ha a fiókkezelő oldalon nem a Profil és adatvédelem, hanem a Google+ menüre kattintunk, akkor is letilthatjuk a fotókhoz tartozó földrajzi koordináták megjelenítését. Itt további beállításokat találunk azzal kapcsolatban, hogy kik léphetnek velünk kapcsolatba a Google Pluszon vagy a csevegőprogrammal, és kik szólhatnak hozzá a bejegyzéseinkhez.
A korábban említett új adatvédelmi központ oldalán is találunk eszközöket. A hirdetési beállítások menüpontban nézhetjük meg, hogy milyen hirdetőket tiltottunk le, és itt akár le is iratkozhatunk a személyre szabott hirdetésekről. Ezt persze a Google szeretné megakadályozni, és azzal érvel, hogy a regisztrált júzerek 13 százalékkal kevesebb, és 36 százalékkal pontosabb hirdetéseket látnak. A Google ezen az oldalon mutatja meg, hogyan kell a titkosított webkeresőt használni, mi a Chrome inkognitó módja, és miként kell a YouTube-ra privát, mások számára láthatatlan videót feltölteni.
t twitter.PNG

Itt vannak, itt vannak!

A kisebb közösségi hálózatoknál egyszerűbb a helyzet, mert sokkal kevesebb adatot osztunk meg magunkról. A Twitter beállításai elférnének egy söralátéten. Aki sokféle Twitter-klienst kipróbál, annak érdemes néha átnéznie az Applications fülön, hogy milyen eszközök férnek hozzá a hírfolyamhoz. Csak indokolt esetben kell bekapcsolva tartani a földrajzi helyzet megosztását, ha nem akarjuk nyilvánosságra hozni, hogy általában merre járunk. Nem érdemes tippet adni minden idegennek arról, hogy általában mikor hagyjuk el a lakásunkat.
A FourSquare használatához pedig alapból szükség van az óvatosságra, hiszen ennek a közösségi hálózatnak éppen az a lényege, hogy megosztjuk a tartózkodási helyünket. A FourSquare hálózatán az a legegyszerűbb szűrési módszer, ha nem veszünk fel mindenkit ismerősnek, és nem küldünk el minden bejelentkezési adatot automatikusan a Facebookra vagy a Twitterre.”
Ha neked is segített a biztonsági beállítások megértésében, akkor oszd meg ismerőseiddel, nekik is hasznukra lehet. Lájkold és pluszegyezd ennek mi fogunk örülni :-)))

Kapcsolat: Lailanma Kft.

Pin It on Pinterest