Youtube videókat szinte minden internetező nézeget, sok esetben akár naponta többször is. Éppen ezért szinte hihetetlen, hogy a legtöbben alig ismerik a Youtube billentyűzet-parancsokat.

Hogy miért nem szeretik és ismerik a netezők (legalábbis többségük) a Youtube lejátszó billentyűzet parancsait, azt nem tudhatjuk. Talán maga a Youtube is hibás, hiszen szinte sehol sem népszerűsítik vagy magyarázzák a videók nézegetését jelentősen gyorsító és könnyítő billentyű trükköket. A legjobb példa a „funkcióra amit senki sem használ”, a videó ablakban történő dupla-klikkelés. Bár nem igazán gyorsbillentyű (hiszen csak egér kell hozzá), a megoldás nagyon kényelmes. A lejátszó ablakába duplán kattintva máris teljes képernyőn nézhetjük a videót. A dupla kattintást megismételve pedig ismét kicsiben. Ez az apró mozdulat rengeteg időt spórolhat nekünk, a felhasználók legtöbbje mégis inkább megkeresi az apró, sőt a nagyfelbontású monitorokon inkább hangyányi méretű „full screen” ikont, majd próbál belekattintani az egérrel.

A legtöbben nem használjuk a billentyűzetet a lejátszóhoz

Hasonló a helyzet a billentyűzet parancsokkal is. Mennyivel egyszerűbb megnyomni az ötös számbillentyűt és ezzel a videóklipp közepére ugrani, mint az egérrel nehezen megragadható „seeker bar” tekergetése és a videó közepének megtippelése? Lássuk a legalapvetőbb, ám ritkán használt billentyűzet parancsokat, melyekkel még egyszerűbbé és gördülékenyebbé tehetjük a Youtube videók nézegetését! Ahhoz, hogy a shortcut-ok működjenek a Youtube lejátszónak aktívnak kell lennie, azaz legalább egyszer rá kell kattintanunk valahol.

Az első és legegyszerűbb parancs, a szóköz megnyomása: ezzel tudjuk indítani vagy szüneteltetni a filmet. A szóköz ismételt megnyomására onnan folytatódik, ahol leállítottuk.

A másik hasznos rövidítés a fel-le kurzorbillentyűk használata: ezekkel tudjuk szabályozni a hangerőt. Jóval egyszerűbb, mint az apró tolókát húzogatni az egérrel. Ha elég sokáig nyomogatjuk a le (azaz halkítás) billentyűt, végül teljesen lenémítjuk a hangot (mute).
A balra-jobbra kurzorral a videón belül mozgathatjuk a seeker-t öt másodperces időközökkel.

Bár sok értelme nincs, a TAB billentyű lenyomásával a lejátszó kezelőszerveit emelhetjük ki (outline). A TAB ismételt megnyomására mindig másik panel kerül kiemelésre. Az így kiemelt paneleket aztán az ENTER gomb segítségével aktiválhatjuk/deaktíválhatjuk. Ha tehát például a hangerő van kiemelve, akkor enterrel rögtön némíthatunk. Ez ekkor hasznos, ha valamilyen furcsa okból éppen nincsen egér a gépünkben: így mindent billentyűről vezérelhetünk.

A számokkal, nullától kilencig (nem a nemzetközi billentyűzeten, hanem a hagyományos számbillentyűkön) a videón belül ugorhatunk. A nulla a klip elejére ugrik, a kilences majdnem a végére. Az ötös értelemszerűen a klip feléhez ugrasztja a lejátszót. A HOME gomb is a klip elejére ugrik, az END pedig pontosan öt másodperccel a vége elé.

Végül egy apró játék: ha a bufferrelés (azaz amíg a videó előtöltése zajlik) közben egyszerre nyomjuk meg a fel/le kurzorgombokat, akkor a bufferelést jelképező körökből egy „kígyó” lesz. Ezzel a kígyóval az igen egyszerű snake-játékot játszhatjuk videózás közben. A kurzorral lehet fel/le/jobbra/balra irányítani a kígyót, ha nekimegyünk a videó „szélének” akkor vesztettünk. Csak az új lejátszóban működik, és csak akkor, ha nincsenek megjegyzések (annotations) a klipben. Sajnos embed-videókkal nem megy, csak közvetlenül a Youtube-on.

Végül lássuk, mi a teendő, ha valamilyen okból úgy döntünk, hogy beágyazott videóinkon nem akarjuk engedélyezni a fentebb ismertetett billentyűzet parancsokat. Nincs más dolgunk, mint a régi (tehát nem az iframe) kódot használni a beágyazáshoz. A kódba tegyük bele a “&disablekb=1” paramétert.


Forrás: techline.hu

Pin It on Pinterest