dataprivacy3stepsMa (január 28) 6 éves  az Adatvédelmi Nap , amelyen szerte a világon azért találkoznak az emberek, hogy felhívják a figyelmet a digitális lábnyomok által keletkezett kockázatokra. Két adatvédelmi jelentés megjelent ezen a héten, amiben a Microsoft és a Google azt mutatják be, hogy az embereknek minden eddiginél több okuk lehet az aggódásra a vállalatok és a kormányok által végrehajtott online követés  és  adatkérések  miatt. 

Mégis, sok ember nem ismeri az egyszerű lépéseket, amit meg tudnak és meg kell tenniük, hogy megvédjék a magánéletüket az interneten: az emberek 60%-a azt mondja, hogy nem értik, hogyan kell védeni az online adataikat; a 39%-a állítja, hogy a legjobb adatvédelmi információ forrás a barátok és a családtól, valamint a vállalatoktól kapott információk.

Ha van 5 perced ma meg tudod csinálni ezt a 3 egyszerű dolgot, amivel javíthatod magánéleted védelmét:

1. Tölts le egy eszközt, ami blokkolja, hogy követni tudjanak téged az interneten

dnttrackerblockersA legfrissebb Abine és a The Berkeley Center for Law and Technology által készített  Web Magánéletvédelmi jelentés megállapította, hogy az online követés folyamatosan nő a fertőzöttség és kifinomultság tekintetében is. Tölts le egy ingyenes követés blokkoló eszközt, mint pl. a Abine DoNotTrackMe , vagy a PrivacyFix, amelyek megvédik a személyes adataidat a fürkésző cégek elöl amikor az Internetet használod. A privát kereső,  DuckDuckGo is eszközök listáját  vonultatja fel, hogy hogyan megállíthasd a követést a böngészőben.

2. Kapcsold ki a telefon GPS-ét, ha nem használod

Nem hagyják abba a készülék helyének sugárzását telefonok, amikor akkumulátor védelmi módba kapcsolnak. A cégek sok mobil alkalmazáson keresztül nyomon követhetik GPS aktivitást,  az ingyenes alkalmazások esetén 4-szer nagyobb a valószínűsége ennek, mint a fizetős alkalmazásoknál. Mégis, csupán a smartphone tulajdonosok 19%-a kapcsolja  ki a helyzetét nyomon követő GPS-t, amikor nem használják, mert attól félnek hogy más személyek ,vagy cégek is elérhetik ezt az információt.

A GPS kikapcsolása elég gyors. Egy Android-eszközön válaszd a Beállítások, majd a Hely és biztonság menüt, s abban töröld a GPS-műholdak szolgáltatást. Másik lehetőség: húzd le a felső menüt, majd a GPS ikonnal (zöld) kapcsold ki (fehér) a szolgáltatást.

disableandroidgps

Egy iOS eszközön, menj a Beállításokba, majd a főmenüben a Location Services-hez. A Location Services-nél lévő kapcsoló gombbal kapcsold be, vagy ki.

disablegspios

3. Legyen minden régi Facebook posts magánjellegű

A Facebook új Graph Search keresővel minden múltbéli bejegyzés nyilvánosan megtalálható. Szerencsére lehet korlátozni adatvédelmi beállításaidat, hogy a régi kattintásokat, hozzászólásokat, amiket “ismerősök ismerőseivel, vagy nyilvánosan” osztottál meg ezután csak ismerőseid láthassák. Kattints a  Régebbi bejegyzések korlátozása (Limit Old Posts) gombra a befejezéshez.

limitpastpostaudience

 

Reméljük, hogy ezek a tippek segítségedre voltak. Boldog Adatvédelmi Napot, és sok szerencsét!

(Forrás: facecrooks.com)

Pin It on Pinterest