Június 1-től jelentős változások mennek végbe a .hu domaintér regisztrációs szabályzatában. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.
A hazai domain regisztrációs szabályozást hosszú ideje kifogásolja a hazai internetező közösség, mondván: a regisztráció lassú, akadályozza a hazai internet fejlődését. Az eddigi két hétig tartó várakozást június 1-től felváltja a – majdnem – azonnali regisztráció. A domain igénylés benyújtását követően – a .hu domaintér felügyeletét ellátó ISZT munkatársának jóváhagyása után – azonnal működőképes lesz az adott domain név. A webcímek egy feltételes használati státuszt kapnak és ha senkinek nincs kifogása a webcím bejegyzése ellen, akkor a domain 8 nap múlva bejegyzésre kerül.
Kifogás csak 8 napig
Eddig a 14 napos várakozás alatt a domain nevek bejegyzése ellen kifogással élhetett bárki, aki szerint jogsértő a domain név. A beadványt megvizsgálva az ISZT mellett működő Tanácsadó Testület hozott döntést arról, hogy a domain bejegyzhető-e az igénylőnek vagy sem. A jövőben az ilyen panaszok jelzésére is csak 8 nap áll rendelkezésre.
Megszűnik az elsőbbségi regisztráció
Az eddigiekben, ha valakinek un. prioritásos joggal rendelkezett  domain névvel kapcsolatban (pl. a cégének neve megegyezett a kérelmezett webcímmel) akkor nem kellett 14 napot várnia egy domain névre, a várólista kihagyásával azonnal megkaphatta használatba a domaint. Június 1-től az elsőbbségi regisztrációs igénylés megszűnik. A cégnévvel azonos domainek is 8 nap után kerülnek bejegyzésre és ugyanúgy egy nyilvános meghirdetésen esnek.
A papír marad
A .hu domain nevek iégnylése kapcsán azonban a jövőben is megmarad a szerződéskötési kötelezettség, azaz továbbra is vagy aláírt szerződéssel lehet domain regisztrációs kérelmet benyújtani vagy digitális aláírással kell ellátni a a regisztrátor számára benyújtott domain regisztrációs kérelmet.
Fizetni kell minden megkezdett regisztráció után
A domain igénylőknek az eddigiekben lehetőségük volt a domain delegálási kérelmüktől elállni. Ezen esetekben – főggően a regisztrátor által alkalmazott szabályozási pontoktól – vagy másik domaint választhatott az igénylő a beadott regisztrációs kérelme helyett vagy következmények nélkül elállhatott az igényétől. Június 1-től minden regisztrátornak a feltételesen használatba adott domain neveket ki kell fizetnie a Nyilvántartó számára, így a jövőben a regisztrátorok várhatóan bezárják az elállás lehetőségét….
Te tervezel új domain vásárlást?

Pin It on Pinterest