A techline.hu összegyűjtötte azt a néhány rettegett vírust, ami a jelenleg legnépszerűbb közösségi oldalon leginkább előfordul és fertőz. Íme a lista és néhány jó tanács, hogy ne kerülj közelebbi kapcsolatba a fifikás kártevőkkel.
A leghírhedtebb Facebook-vírus, az úgynevezett Koobface. A vírus egy nagyon egyszerű trükkel operál: egy üzenetet kapsz az ismerősödtől. Az üzenet szövege valami olyasmi, hogy „találtam ezt a mókás videót, nézd meg LINK”, és ezek változatai.
A linkre kattintva azonban egy lejátszhatatlan videó jelentkezik, amelyik azt akarja, hogy frissítsd a lejátszódat, ha meg akarod nézni a kisfilmet.
A frissítés helyett azonban egy vírust kapsz. A védekezés itt egyszerű: ne kattints ilyen linkekre, vagy legalább ne engedélyezz semmilyen frissítést.
Egy másik kihasználó alkalmazás vadi új. A csevegő ablakban terjed, ráadásul nem is kell mást tenned, mint a linkre kattintani, és máris „továbbküldted” minden ismerősödnek a linket. A szöveg nagyjából annyi: „Nézd meg, ki nézi épp a profilodat!” és utána egy Facebook profil címe. A link mögött azonban egy természetesen fizetős szolgáltatás található. Sajnos ilyenkor már az sem segít, ha bezárod, és nem töltöd ki a kérdőívet – a kattintással ugyanis továbbküldted minden barátodnak az üzenetet.
A harmadik legfőbb gonosztevő a legegyszerűbb: a hiszékenységedre alapoz. Számtalan formában létezik, de valamiképpen mind arról értesít, hogy nagy összeget kaptál, nyertél, örököltél. A védekezés nagyon egyszerű. Ha bármit is nyersz a lottón, esetleg örökölsz, hidd el, hogy nem a Facebookon fogod megtudni.

Pin It on Pinterest