A Facebook egy nagyon hasznos és nagyon részletes statisztikai megoldással rukkolt elő – a tavasszal, de elevenítsük fel – a weboldalad számára.

Igen, jól olvasod, nem csak a Facebook oldalad használatát tudod követni egy Facebook statisztikai megoldás segítségével, hanem a saját weboldalad használatát is!
 
Facebook statisztika weboldalaknak
A Facebook ugyanis lehetővé teszi azt, hogy a különböző beépülő megoldások (like gomb, like box, komment box) aktivitását nyomon tudjad követni egy részletes statisztika keretében.
Ráadásul – és ez igazán érdekes a dologban – ha eddig telepítve volt a felsoroltak közül akár egy is, az adatok már is rendelkezésedre állnak. A múltról is.
 
Lájkok, linkek, kattintások
 
 
Szeretnéd tudni, mennyien lájkolták valamelyik cikkedet?
Kíváncsi vagy ezeket a lájkokat (amik tulajdonképpen megosztott linkek a Facebookon belül) mennyien látták és hányan kattintottak rájuk?
 
Erre találták ki a Facebook elemzéseket (Facebook insights).
A Facebook elemzések segítségével egy átlátható  felületen tudod vizsgálgatni, hogy a weboldaladba épített különböző Facebook elemekkel mit kezdtek a látogatóid, és azt is, hogy ezeknek milyen további hatásai voltak.
 
 
Facebook insights telepítés
 
A telepítés és a használat nagyon egyszerű:
Menj el a http://www.facebook.com/insights/ címre, és kattints az “insights for your Website” gombra a jobb felső sarokban. Add meg azt a webcímet, amelyikre kéred a statisztikát, majd válaszd ki a legördülő menüből, hogy melyik Facebook oldaladdal legyen ez összekapcsolva.
 
A rendszer ad egy kódot, amit be kell illeszteni a weboldalad forráskódjába a head részbe.
Előfordulhat, hogy a fejléchez nem kell hozzáadnod kódot, mert ha telepítettél korábban valamilyen külső plugint (pl. Comments for WordPress), az megtette ezt helyetted.
Amint a kód benne van a fejlécbe, nyomd meg a Get insights gombot, és íme: a Facebookon belül is megtalálod az oldalad statisztikáját.
 
Jó esetben nem egy üres statisztikát találsz, hanem a korábbi tevékenységek adatai is megjelennek.
 
 
Vagyis meg tudod nézni, a weblapodon hányszor kattintottak a like gombra, mennyien látták ezeket a linkeket a Facebookon belül, és mennyien kattintottak erre.
Sőt ezeket az adatokat le tudod kérni akár az egyes alodlalaidra is, ha megadod a webcímet.
 
 
Tudsz még ezen kívül demográfiai információkat is kapni (!), követni a kommenteket és más hasonló fontos dolgot.
Nagyon hasznos kis eszközt adott a kezünkbe a Facebook a Google Analytics mellé.
 
Google Analytics és Facebook Insights kéz a kézben
 
 
Igen, a Google Analytics mellé.
Ez a rendszer ugyanis nem helyettesítője a Google Analyticsnek, hanem kiegészítője, a Facebook elemzések (insights) ugyanis nem látogatottsági statisztika.
Bár a megjelentetett adatoknál nyilván sokkal többet tud a a weboldalak látogatottsági adatairól, mint amit itt megmutat, de nem erre találták ki, hanem a Facebookos elemekkel kapcsolatos aktivitások követésére.
 
 
Ezekre viszont nagyon jól használható megoldás, ráadásul a kivitelezése és a frissessége is nagyon jónak tűnik.
Reméljük ezt a gyors frissítést a másik két Facebookon belüli statisztikai rendszer (Facebook oldalak és a hirdetések) is megkapja mielőbb.
 
 
Hamarosan részletesebben is fogunk írni az egyes funkciókról, és a lehetőségekről, mert ez egy nagyon fontos funkció, érdemes lesz elmélyülten és sokat használni. Addig is sok sikert és jó elemezgetést Nektek is!
 
Ti használtátok már az Insights webhely elemzéseit?

Pin It on Pinterest