legjobb képkereső megoldások

(kép forrása: Socially Stacked)

Sokszor írtunk már arról, hogy a képekkel illusztrált Blog, a megfelelő képpel közzétett Facebook esemény bejegyzés (post) sokkal nagyobb látogatottságot generál, mint bármi más. Több éves tapasztalatunk alapján azt is tudjuk, hogy partnereinknek gondot megfelelő képek elkészítése, felkutatása; ami a Facebook új hírfolyami dizájn bejelentésével, és közelgő bevezetésével még nagyobb hangsúlyt kap.

Hogyan lehet képeket felkutatni, felhasználni úgy, hogy közben ne sértsünk szerzői jogokat?

Az általános javaslat, hogy megvásárolt, saját készítésű fotót használjunk; de tudjuk, hogy erre néha nincs lehetőség. Ilyenkor a legcsábítóbb, hogy a Google képkeresőjével megtalált fotót használjuk fel a Facebook post-hoz, vagy a Blog cikkhez. Ez azonban nem a legüdvözítőbb eljárás, ha meg akarjuk kímélni magunkat a szerzői jog megsértésével járó problémáktól. A Socially Stacked cikkében bemutatja a legjobb lehetőségeket, hogy megfelelő jogok birtokában találjuk meg a Facebook post és Blog bejegyzéseinkhez felhasználható képeket.

Használd ezeket a tippeket szép képek kereséséhez a Facebook post és a Blog cikkeid írásához

1. Keress képeket a Creative Commons Licencs alapján

A Creative Commons License rendszerében meghatározzák a képeket készítők, hogy milyen jogokat tartanak fenn, és melyekről mondanak le. Egyes weboldalak kínálnak olyan fotókat, amelyeket az alkotójuk Creative Commons License alapján harmadik fél felhasználására is engedélyeztek. Az ilyen oldal tulajdonosok addig publikálhatják a képeket, amíg betartják Creative Commons License előírásait. A Flickr több, mint 17 millió Creative Commons License-el ellátott képet tartalmaz.

flickr - creative commons

Flickr – Creative Commons License-el ellátott képek keresése az engedélyek alapján

Felhívjuk a figyelmet, hogy a Google egyszerű képkeresővel nem találhatók meg Creative Commons License-el ellátott képek.

2. Nyilvános képek keresése a Google képkereső segítségével

google részletes képkereső 1

Google képkeresés – Speciális keresés

A Google képkeresővel is leszűrhetjük a kapott találatokat annak érdekében, hogy a nyilvános használatra szánt képeket töltsük fel a Facebook és Blog bejegyzéseinkhez. A szűrést a Google képkereső jobb felső sarkában található fogaskerék menüjében lévő Speciális keresés funkció segítségével állíthatjuk be.

Amikor megnyitod a Speciális keresést, a különböző szűrőfeltételek alján található a felhasználási jogok szűrő, amivel az alábbi jogok szerint szűkíthetjük találatainkat:

  • nincs licenc szerinti szűrés
  • szabadon felhasználható vagy megosztható
  • szabadon felhasználható vagy megosztható, akár üzleti célból is
  • szabadon felhasználható, megosztható  vagy módosítható
  • szabadon felhasználható, megosztható  vagy módosítható, akár üzleti célból is.

A szűrő használatával már pontosan tudni fogod, hogy a több millió találatodban szereplő képeket milyen joggal használhatod.

3. Képek keresése szabad felhasználású tárolóhelyeken

Vannak különböző ingyenes, vagy megfizethető árakat alkalmazó képtárhelyek, ahol megfelelő minőségű (és jogú) képeket találhatsz. Az egyik kedvelt képtárhely a Shutterstock, ahol egy havi díjért bizonyos mennyiségű fotót használhatsz minden nap. Egy friss Blog oldal, a TheMarketingAgents.com ad egy 13-as listát az ingyenes és olcsó un. stock fotókat tartalmazó tárhelyekről. A 13-as listáról szóló cikk bemutatja a a képtárhelyek legfontosabb adatait, a feltöltött képek méreteit, árait.

4. Készíts saját képeket

A cikket azzal kezdtük, hogy a legüdvözítőbb, ha saját készítésű fotókat használunk. Nyilvánvaló, hogy ez a lehetőség nem mindig kivitelezhető, noha számos előnnyel jár. Nem kell aggódunk a szerzői jogok miatt, személyesebbé válik az üzleti kommunikációnk, nem csak az interneten található stock (készlet) fotókat alkalmazzuk.

Te milyen forrásból használsz fotókat a Facebook post vagy Blog bejegyzéseidhez? Van olyan ingyenes, vagy olcsó képtárhely forrás amit esetleg nem említettünk? Oszd meg velünk ötleteidet, véleményedet. Te feltünteted az Internetről begyűjtött, és felhasznált képeidhez a forrást (pl. a cikk elején látott módon)?

Pin It on Pinterest